Visie en Missie

Sporters kunnen sommige bewegingen wel dromen. Dankzij het vele trainen bereiken ze de perfectie. Tot het misgaat. Je lichaam luistert ineens niet meer naar je hersenen. 

De visie van het Sport Dystonie Centrum (SDC) is dat veel (top)sporters te maken zullen krijgen met een Taak-Specifieke Dystonie (TSD) in hun sport, terwijl het een weinig bekend fenomeen is welke veel meer aandacht behoeft. TSD is een bewegingsstoornis waarbij er een soort kortsluiting in de hersenen optreedt bij het uitvoeren van één specifieke beweging. De TSD bij sporters wordt vaak niet serieus genomen, terwijl voor de aangedane sporter het een uitermate hinderlijke aandoening kan zijn. Je gaat er niet dood aan, maar het verpest wel je plezier in een sport. Sommigen sporters zijn zelfs genoodzaakt om te stoppen door hun TSD. 

De missie van het SDC bestaat uit aandacht vragen en bekendheid genereren voor het probleem, opdat sporters serieus genomen worden en beter weten waar ze aan toe zijn. Een ander onderdeel van onze missie is middels onderzoek meer te weten te komen over het fenomeen bij sporters en zo op zoek te kunnen gaan naar eventuele oplossingen.