Neuroloog Erik van Wensen is voor zijn promotieonderzoek “the Dutch Yips Studies” op zoek naar golfers met en zonder de Yips. Benieuwd wat het onderzoek inhoudt? Klik dan hier voor meer informatie:  Download

Sport Dystonie Centrum

Het Sport Dystonie Centrum (SDC) is in 2020 opgericht om alle sporters die kampen met een Taak-Specifieke Dystonie in hun sport te helpen, daar waar mogelijk.

Een Taak-Specifiek Dystonie (TSD) is een neurologisch aandoening die om nog onduidelijke redenen bij sommige mensen ontstaat waarbij een bepaalde taak, waarbij fijne motoriek  een belangrijke rol speelt, ineens niet meer normaal uitgevoerd kan worden. Zo kan een TSD voorkomen bij musici, kappers end schoenmakers. Maar ook bij nagenoeg alle sporten kan een TSD voorkomen, waarbij het met name die sporten betreft waarbij behendigheid belangrijker is dan brute kracht, zoals golf (de Yips), schaatsen (de zwabbervoet) en darten (Darteritus).

De TSD bij sporters wordt niet altijd even serieus genomen door het grote publiek, medesporters, coaches en (para-)medici. Dit terwijl het voor de aangedane sporter een uitermate hinderlijke aandoening kan zijn en daardoor ineens genoegen moet nemen met prestaties op een minder niveau. Het Sport Dystonie Centrum wil dit taboe doorbreken en de TSD bij sporters beter op de kaart zetten.  

Het SDC is de plek waar je als sporter naar verwezen kan worden door je huisarts of sportarts om daar waar mogelijk geholpen te worden. Dat kan zijn hulp bij het vaststellen van de diagnose, hulp bij uitleg over wat de aandoening inhoud, waar het door is ontstaan en wat je er eventueel aan zou kunnen doen.

Ook is het SDC de plek waar onderzoek plaats vindt om het fenomeen beter te leren begrijpen en het daarmee op den duur steeds beter te kunnen behandelen. Onderzoek vindt nu nog name plaats op het gebied van de Yips bij golfers, maar het streven is om de komende jaren onderzoek te kunnen gaan doen naar alle diverse vormen van TSD bij alle soorten sporten. Bent u geïnteresseerd als onderzoeker en/of sporter, neem dan gerust Contact met ons op.