Dystonie bij Turnen

Twisties, Lost Move Syndrome

De zogenoemde twisties bij turnen zorgen voor een plotseling verlies van een turner zijn lichaamscontrole tijdens vluchtelementen, wat kan aanvoelen als een out-of-body experience. Veel turners hebben ook last van een gevoel van desoriëntatie of het niet weten waar de grond is. Dit vergroot de kans op een ernstige blessure als de turner hierdoor niet meer veilig kan landen. De Amerikaanse turnster Simone Biles had last van de twisties tijdens de Olympische Zomerspelen van 2021 in Tokio, waardoor ze zich gedwongen moest terugtrekken

  1. Toward a definition and classification of lost move state: Perceptions of elite trampolining coaches. Marsollier, É., & Hauw, D. (2024). International Journal of Sports Science & Coaching, 19(1), 53-63.
Heeft u last van Twisties? Of denkt u last van Twisties te hebben? U kunt verwezen worden door een arts naar het Sport Dystonie Centrum van de poli neurologie van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Meestal is dit de huisarts. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak en makkelijke zittende sportkleding aan te hebben.