Tip 1: Neem een poosje rust
Natuurlijk niet iets wat je graag hoort als dartliefhebber, maar het kan helpen om je dartpijlen een tijdje aan de kant te leggen. Na een korte rustperiode is het wel erg belangrijk dat je je trainingssessies weer rustig opbouwt en jezelf niet teveel druk oplegt. Daarnaast is het belangrijk dat je dezelfde gooistijl gebruikt als voor de periode waarop je last kreeg van darteritus.
Tip 2: Gooi met je verkeerde hand
Een andere methode die je kan helpen in het genezingsproces is om tijdelijk te gaan gooien met je verkeerde hand. Je weet natuurlijk vooraf dat je scores niet goed zijn en hiermee doorbreek je juist de psychologische druk van het presteren. Vooral op mentaal vlak is dit een erg goede les.
Tip 3: Kijk naar je pijl
Een derde tip is om goed naar je dartpijl te blijven kijken, in plaats van naar het dartbord. Wanneer je dit doet verleg je dus de focus van het bord naar je dartpijl. Met andere woorden: je focust je op het loslaten van de dartpijl in plaats van op het getal waar de pijl in het bord beland. Op het moment dat je last hebt van darteritus is dit vaak niet het getal waar je op richt. Door het focussen op de dartpijl voorkom je faalangst en dit is wat je wilt bereiken als je van darteritus af wilt komen.
Tip 4: Varieer in materiaal en/of verlichting
Aanpassingen in materiaal en/of verlichting kunnen ook zorgen voor het verminderen of laten verdwijnen van darteritus. Sommige darters kiezen ervoor om andere pijlen te gebruiken of om volledig in het donker te gooien, zodat ze niet geconfronteerd worden met scores. Andere darters kiezen er juist voor om een tijdje met lege handen te gooien, gevolgd door een potlood en na langere tijd weer met een dartpijl.
Tip 5: Focus op wat wél lukt
En last but not least: focus jezelf juist op wat wél lukt. Het allerbelangrijkste als dartliefhebber is dat je plezier hebt in het gooien. Denk niet in het verleden aan je oude niveau, maar richt je op je huidige spel zonder jezelf te veel druk op te leggen. Begin eerst met het raken van de singles en probeer vanuit daar weer meer te focussen op het raken van dubbels of triples. Alleen op deze manier zul je vooruitgang gaan boeken.
Het is mogelijk om te genezen van darteritus!
Ondanks dat het een erg vervelende aandoening is, zijn er voldoende voorbeelden zijn van darters die hersteld zijn van darteritus. Hierbij is het vooral belangrijk dat je jezelf voldoende tijd gunt om te herstellen van darteritus. Eén van de meest bekende darters die recent te maken had met darteritus is natuurlijk ‘onze eigen’ Berry van Peer. Berry had tijdens de Grand Slam of Darts 2017 enorm veel last van darteritus, maar is hier inmiddels gelukkig van hersteld.
Bron: https://www.dartsexperts.nl