Kortsluiting bij darten, dit is darteritus: ‘Handen doen niet wat hoofd wil’

29 december 2023 17:18 / Aangepast 29 december 2023 17:52

De Roosendaalse Berry van Peer debuteerde dit jaar op het WK darten en eindigde bij de laatste 32. Een behoorlijke prestatie en ook voor de professional niet vanzelfsprekend, want hij lijdt aan darteritus: een bewegingsstoornis die bijvoorbeeld zes jaar geleden al leidde tot een nederlaag bij de Grand Slam of Darts.

Darter Pim van Bijnen kan erover meepraten, ook hij lijdt aan darteritus. “Anderhalf jaar geleden kreeg ik er voor het eerst last van”, vertelt Bijnen. “Het houdt in dat je volledig blokkeert en je handen niet meer doen wat je hoofd wil.”

De darter heeft er uitsluitend last van tijdens wedstrijden. “Meestal komt het vanwege druk op jezelf en mentaal”, legt Van Bijnen uit. Daarom loopt hij nu bij een sportpsycholoog die hem door te praten en met behulp van verschillende oefeningen helpt om met de aandoening om te gaan.

Darter Pim van Bijnen heeft ook darteritus.

Darter Pim van Bijnen heeft ook darteritus © Editie NL 

Wat is darteritus?

De pijl verlaat je hand niet op tijd, of weigert zelfs helemaal je hand te verlaten. Darteritus is de nachtmerrie van iedere darter. Een dartziekte, waarbij een darter van het ene op het andere moment geen pijl meer in een dartbord kan gooien. Soms is dit tijdelijk, soms is dit van lange duur. 

Darteritus is een mentaal probleem dat zomaar kan ontstaan. De bron van deze dartziekte is motorische faalangst. Deze angst zorgt voor een blokkade als de pijl wordt losgelaten en hierdoor wordt de pijl te laat of niet losgelaten. Met de motoriek van de darter is niets mis en de darter heeft geen pijn of schade aan zijn hand of arm. De darter voelt en legt zichzelf een te hoge druk op om goed te presteren.

Bron: abcdarts.nl

Neurologie of psychologie

Of het daadwerkelijk om een psychische aandoening gaat, is echter nog niet vastgesteld. “Het is nog maar de vraag of het een psychische stoornis is of een neurologische”, zegt neuroloog Erik van Wensen. “Het is lastig te zeggen waar het precies fout gaat in die 15 centimeter tussen de oren.”

Als je een bewegingsstoornis bij élke darter ziet, hoort de aandoening namelijk thuis bij neurologie en is het geen psyche meer, stelt Van Wensen. “Wij als neurologen kijken naar bewegingsstoornissen, zoals Parkinson en Huntington, en vragen ons steeds af of het neurologisch is of niet.”

“We noemen darteritus ook wel een Taak-Specifieke Dystonie (neurologische bewegingsstoornis red.)”, vervolgt Van Wensen. “Faalangst, stress en spanning kunnen een factor zijn, maar dat is niet het enige.”

Ook golfers en musici

Volgens Van Wensen komt de aandoening veel voor in de top. “Bij amateur-darters is het niet duidelijk, want er zijn er honderdduizenden.” Hoe vaak je speelt, op welk niveau en hoe vaak je oefent, lijken allemaal invloed te hebben op de aandoening. Een vergelijkbaar fenomeen doet zich voor bij golf, zegt Van Wensen. “Bij golfers heet het yips. Wereldwijd kunnen er miljoenen mee kampen.” Maar ook musici kampen met vergelijkbare stoornissen.

Een neurologische bewegingsstoornis is lastig te genezen. “Er zijn wel verschillenden dingen die je kan proberen, maar niet elke patiënt reageert even goed op de behandeling”, zegt Van Wensen. “Soms helpt een botoxbehandeling, of een bepaalde vorm van fysiotherapie. Soms kan een pilletje ook helpen. Afhankelijk van wie je voor je hebt , bepaal je welke behandeling het beste is.”

Positieve gedachtes

Vooralsnog is er echter weinig bewijs of de genoemde opties ook echt baat bieden. “Het is toch een stoornis die relatief onbekend is. Nu is het een beetje hot, maar over twee maanden kan de aandacht hiervoor weer voorbij zijn.”

Darter Van Bijnen is in ieder geval hoopvol over de hulp die hij van de psycholoog ontvangt. “Met de oefeningen neem ik druk weg en zorg ik voor meer positieve gedachtes”, zegt Bijnen. “Ik hoop uiteindelijk op het WK Darts te staan.”

Bron: RTL Nieuws