Sportaandoeningen: Darteritus, yips of een zwabbervoet beginnen in het brein

In de schaduw van de schijnwerpers van de sportwereld, worstelen veel atleten met een onzichtbare tegenstander: neurologische bewegingsstoornissen zoals darteritis. Neuroloog Erik van Wensen, verbonden aan de Gelre Ziekenhuizen, werpt licht op deze mysterieuze aandoening tijdens zijn promotieonderzoek naar neurologische bewegingsstoornissen bij sporters.

Darteritis is zo’n neurologische bewegingsstoornis. “We weten eigenlijk niet goed wat het precies is”, vertelt Van Wensen. “Het is een verkramping van de spieren, en als meerdere spieren tegelijk verkrampen, zit dat probleem in de hersenen.” Dit heet een dystonie. 

Treft vaker mannen

Deze taakspecifieke dystonie treft alleen mensen tijdens specifieke activiteiten. De aandoening is niet uniek voor darten; vergelijkbare stoornissen komen voor in andere sporten, zoals yips in golf en zwabbervoet in schaatsen. Maar het komt ook voor bij muzikanten wiens vingers verstijven bij het bespelen van een instrument, bijvoorbeeld.

De aandoening lijkt mannen meer te treffen dan vrouwen. Volgens Van Wensen komt dit doordat mannen vaker op latere leeftijd veel gaan oefenen. “Door die inhaalslag te maken, gaat het bij sommige mannen fout.” Juist die drang om het goed te doen lijkt te leiden tot de stoornis.

Klik op onderstaande link om het radiofragment te beluisteren.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/achtergrond/68766078-a908-4b9a-a825-08e90cda8ac5/sportaandoeningen-darteritus-yips-of-een-zwabbervoet-beginnen-in-het-brein