Doel

De Yips is een bewegingsstoornis die bij veel golfers voorkomt, met name tijdens het putten en het chippen. Het is een hele abrupte, kortdurende, onwillekeurige beweging in met name in de dominante onderarm. De Yips geeft de bal de verkeerde snelheid en richting. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de Yips veel overlap vertoont met een Taak-Specifieke Dystonie: een neurologische bewegingsstoornis. Echter, er is nog veel onduidelijk over de aard en oorzaak van de Yips.

Binnen het Sport Dystonie Centrum in Apeldoorn wordt onder andere onderzoek gedaan naar de Yips bij golfers: The Dutch Yips Studies. 

De Yips bij golf beter begrijpen.

Het doel van the Dutch Yips Studies is om het fenomeen “de Yips” beter te begrijpen, te onderzoeken of het een neurologische origine heeft en of het geclassificeerd kan worden als een Taak-Specifieke Dystonie. Dit kan op den duur helpen bij het beter vaststellen van de diagnose en helpen bij het behandelen van de aandoening.

 

De Yips op de kaart zetten.

De Yips bij golfers wordt niet altijd even serieus genomen door het grote publiek, medegolfers, coaches en (para-)medici. Dit terwijl het voor de aangedane golfer een uitermate hinderlijke aandoening kan zijn en daardoor ineens genoegen moet nemen met prestaties op een minder niveau. Het onderzoek binnen the Dutch Yips Studies kan helpen het taboe omtrent de Yips bij golfers te doorbreken en het fenomeen beter op de kaart zetten.